Lage energiewoning

Je kunt veel energie besparen door thermische isolatie te plaatsen, superisolerende beglazing te gebruiken, verwarmingsketels met hoger rendement te installeren, zonnewarmte nuttig te gebruiken enz.
Maar je kunt nog beter doen door te bouwen of te verbouwen volgens de principes van een lage-energiewoning of een Passiefhuis. Dat vraagt wel een grotere investering, maar je verbruikt spectaculair minder energie dan in een gewoon huis.

Wat is een lage-energiewoning?

In een lage-energiewoning wordt extra aandacht besteed aan ingrijpende maatregelen voor isolatie, verwarming, warmwaterproductie, ventilatie … In feite dezelfde principes als bij een Passiefhuis maar minder doorgedreven.Lage-energiewoningen hebben toch nog een verwarmingssysteem nodig van 4 tot 9 kW. Voor een lage-energiewoning rekent men voor verwarming een verbruik van 50 kWh/m² vloeroppervlakte/jaar. Het E-peil of energieprestatiepeil van een lage-energiewoning ligt om en bij de 55.Het prijskaartje van een lage-energiewoning ligt hoger dan bij een klassieke woning maar er is een aanzienlijke besparing op energie: het verbruik ligt 50 tot 60 % lager.